Online Guide til de perfekte høretelefoner

”Hvordan vælger jeg de rigtige høretelefoner til netop mine behov og ønsker. Hvad koster et par gode høretelefoner, og hvad er forskellen på de forskellige mærker og modeller?”

Alt denne underen vil vi forsøge at besvare i denne guide. Vi går igennem processen kronologisk og forklare først lidt generelt om høretelefoner, og går herefter i dybden med forskellige terminologier, funktioner og ikke mindst, behov.

Skrevet af originalsound.dk

Vis eller download hele artiklen som PDFGuide til de perfekte høretelefoner1. Introduktion

Velkommen til vores online hovedtelefonsguide! Denne guide er skrevet af folkene bag Originalsound.dk og vi vil forsøge at gøre det nemmere og mere overskueligt at finde rundt i markedet for høretelefoner. Der er i dag så mange forskellige muligheder at vælge imellem, at det ofte bliver en lang, besværlig og overskuelig proces at finde et par nye høretelefoner, hvis ikke man er professionel eller kender til de rigtige mærker og modeller. Guiden er inddelt i forskellige kapitler og den kan både bruges som en komplet guide som kan læses fra a-z, men også som opslagsværk, det er helt op til dig. God læsning!


2. Generel information

Høretelefoner fungerer som et par mobile højtalere og sidder på hovedet. De fleste ved godt hvad hovedtelefoner (hovedtelefoner og høretelefoner er det samme), men de fleste ved ikke hvad forskellen er på de forskellige modeller. Alle høretelefoner kommer med 2 ”cups” eller ”drivere”, hvilket grundlæggende bare betyder at der er ”to enheder” i et par høretelefoner, en venstre og en højre. Langt de fleste høretelefoner kommer med et kabel og fungerer derfor som en passiv enhed. Dette betyder at høretelefoner tager strøm fra en ekstern kilde og dette kan være en telefon, computer eller hovedtelefonsforstærker. Nogle høretelefoner fås som delvis eller fuldstændig aktive høretelefoner og kræver derfor typisk batteri (kan være trådløse høretelefoner) eller ekstern forstærker. 

Normale hverdagshøretelefoner kommer med et kabel der har en 3,5mm connector, også kendt som mini-jack stikket. Dette er det stik vi alle bruger for at tilslutte vores høretelefoner til en smartphone, computer eller tablet. Dette er også det stik man oftest bruger, af samme årsag som nævnt ovenfor. Alligevel kommer nogle hovedtelefoner med et jack stik også kendt som 6,3mm stik. Disse modeller er ofte professionelle modeller og bruges i forbindelse med studie brug, musik-producering, DJ’ing eller til audiophile modeller (high-end). Mange modeller kommer også med et normalt mini-jack stik og her medfølger en jack adapter, altså kan både bruge 3,5mm og 6,3mm stik til sine høretelefoner. Dette giver blot en mere fleksible løsning da høretelefonerne kan fungerer med begge stik.

Der findes mange varianter, størrelser og farver af høretelefoner. Nogle er åbne og tillader at luft kan strømme gennem kopperne på ørepuderne, andre er lukkede og skaber en isolering omkring hovedtelefonerne. Der er fordele og ulemper ved alle modellerne (dette bliver gennemgået senere). Herudover kan man både få høretelefoner i plastik, diverse metaller og selvfølgelig træ. Her er der også fordele og ulemper, mange modeller bliver i dag beklædt med fx læder for at give hovedtelefonen eksklusivt look samt komfort. Desværre kan man ikke bedømme lydkvaliteten udefra udseendet på en høretelefon, så man skal huske at vælge med ørerne og ikke øjnene, hvis man går efter god lyd (design er selvfølgelig også vigtigt). Hovedtelefoner med metal og træ er oftest lavet med bedre byggekvalitet da disse materialer er stærkere, lydisolerer bedre og mere robuste. Ulempen er dog at disse materialer er dyrere end fx plastik. Plastikken har den fordel at dette er billigere og lettere. De koster mindre og vejere mindre og kan derfor være fordelagtigt at have med på farten.

Nogle høretelefoner er lette og dette kan være en fordel hvis man er på farten eller bruger dem til DJ brug. Disse modeller kan man oftest bruge lang tid af gangen og de er nemme at tage med rundt. Omvendt kan det være en fordel at have en stor og tung hovedtelefon til studiet, da disse modeller oftest også kan leverer bedre lyd, mere power og dynamik. Her kan også anvendes in-ear såvel som over-ear eller on-ear modeller. Dette gælder både studiebrug, producers, træningsfolk, hverdagsbrug og alt andet. Der er ikke en gylden regel for hvad der er bedst og når alt kommer til alt er lyd og musik også en smagssag. Fx er IEM’s (in-ear monitors) som er highend in-ear høretelefoner rigtig brugt i musik branchen. Her kan en guitarist, trommeslager eller andet bruge små kompakte in-ears, som er nemme at have på og har en fantastisk lyd. Samtidig kan man nemt bevæge sig rundt med dem og de vejer ikke særlig meget. Af denne årsag er der ikke mange som live optræder med store tunge over-ear headphones.

Når du vælger høretelefoner skal du tage stilling til følgende (udover pris og mærke):

- Skal de være åbne eller lukkede?
- Skal de være over-ear, on-ear eller in-ear?
- Skal de være wired eller wireless?
- Skal de være med eller uden mikrofon?
- Hvilke features skal have? (fx noise cancellation, pulsmåler eller andet)

Alle ovenstående funktioner vil blive beskrevet nærmere i de kommende afsnit, men det er disse grundlæggende spørgsmål du skal stille dig selv før du køber et par nye høretelefoner. Udover disse generelle spørgsmål kan man også tage stilling til om høretelefonerne kommer med fx 30 ohm eller 60 ohm, eller om driveren er 10mm eller 15mm. Disse faktorer kan også være relevante, men dette er ofte kun til professionelle, dedikerede musikelskere (audiophile) os nørder fra Original Sound, DJ’s, producers og


3. Åben eller lukket høretelefoner

Åbne eller lukkede høretelefoner. Der er fordele og ulemper og dem vil vi prøve at gennemgå nemt og overskueligt i dette kapitel. Nedenfor er også lavet en oversigt der illustrerer disse pointer. Åbne høretelefoner /Åbnet design Åbne høretelefoner er fantastiske til lange lytte sessioner og producerer en unik, neutral og præcist lydbillede. Disse er ofte mere komfortable og sidder mindre stramt på hovedet. Da de er bygget med et åbent design vil man også kunne høre udefrakommende støj/ musik eller lign. Åbne høretelefoner er også oftest lettere og dette gør at man har nemmere ved at bære disse, i længere perioder. Hvis man godt kan lide at gå og høre musik og ønsker høretelefoner der bedre end dem der følger med ens smartphone, er åbne høretelefoner et oplagt valg. De har fantastisk lyd og man bliver ikke ”blindet” af omgivelserne, man vil altså kunne høre hvad der sker omkring en og man kan holde øje med trafikken. Fordelen ved de lukkede høretelefoner er at man her ofte får mere dyb og massiv bas/bund, hvilket man sjældent opnår i et par åbne modeller.

Lukket høretelefoner

Åbne høretelefoner

Fordele

+ Bedre passiv støjreduktion (noise isolationer)

+ Aktiv støjreduktion (aktive noise cancellationer)

+ Støjreduktion medfølger at ingen omkring dig kan høre dig, men du kan heller ikke høre dem

+ Gode til monitoring

+ Gode til gaming

+ Gode til DJ’s

+ Mere/ tungere bass

Fordele

+ Mest naturlig og ”åben” lyd

+ Man kan nemmere høre folk omkring en (gælder også i trafikken)

+ Bedre lyd (bedre klarhed og præcision)

+ Gode til musiklytning /film

 

 

 

 

Semi åben høretelefoner / Semi-åbnet design

Semi åbne høretelefoner er hvad det lyder som. Det er en kombination af både det lukkede og åbne design. Dette er et kompromis mellem begge designs og fordelen er ofte at man kan få en dejlig, let og behagelig komfort og samtidig få en dybere og mere lækker low-end (bund /bas). Semi åbne systemer opnår desværre ikke samme flotte og åbne lydbillede da man ofte skal gå på kompromis med hi-end (topfrekvenser / diskant), for at kunne få den dybe bund. Dette betyder ikke at man altid skal vælge mellem god diskant eller bund, men at man ved semi-åbne høretelefoner får en ”mix” af de to designs.

Lukket høretelefoner / Lukket design

Lukkede høretelefoner har altid en lukket bagside. Lukkede høretelefoner er altid som udgangspunkt mere isolerende end både in-ears, on-ears og åbne over-ear høretelefoner. Den lukkede konstruktion er typisk produceret af hård plastik, træ eller aluminium. Åbne høretelefoner er oftest konstrueret med lidt mindre kopper i modsætningen til lukkede høretelefoner der har lidt større kopper for at kunne skabe mere luft og ”hulrum” mellem ørerne og selve driveren i høretelefonerne. Lukkede høretelefoner er også den type høretelefoner der typisk leverer den bedste og dybeste bund. Ulempen ved dette er at de lukkede modeller oftest er lidt tungere og derfor kan blive irriterende at have på i længere perioder. Der er desuden også dårligere ventilation og dette betyder at der kan blive varmt inde i høretelefoner og dette kan blive ubehageligt for ens ører, hvis man bruger høretelefoner mange timer af gangen. Lukkede høretelefoner er alligevel mest oplagt til studiebrug, producering og live-optræden. Man kan også få specielle lukkede hovedtelefoner til fx trommeslagere og sound engineers. Disse har ofte ekstra stærk noise isolation og endnu bedre isolerede kopper. Dette er ofte en fordel til fx live-brug da man gerne vil undgå at høre alt andet musik og larm omkring en selv.

4. Over-ear, on-ear eller in-ear?

 

 

 

 

 

 

Når man skal vælge høretelefoner skal man også tage stilling til om de skal være on-ear, in-ear eller over-ear. In-ear betyder bare hovedtelefoner der sidder inde i øret (som vist ovenfor), on-ear betyder at hovedtelefonen sidder på øret og over-ear betyder at kopperne på høretelefonerne sidder rundt om øret. Der er nogle fordele og ulemper ved alle typer.

 

In-ear hovedtelefoner

In-ear hovedtelefoner er den mest kompakte hovedtelefonstype. Disse er oftest lettest at have med på farten, nemme at pakke sammen og vejer typisk meget lidt. De kan sagtens have en rigtig fantastisk lyd og det behøver derfor ikke at være et kompromis selvom de kan se små ud. Hvis man rigtig gerne vil have sine høretelefoner med rundt på arbejde, træning, ferie og andet kan et par in-ear derfor være en rigtig fin løsning. Problemet med in-ear er typisk komforten da det er svært at tilpasse én model til alle verdens typer ører. Dette giver nogle problemer i forhold til lydoplevelsen og komforten hvis man bærer hovedtelefonerne over en længere periode. Fordelen er dog at mange modeller kommer med forskellige typer ”fit” i eksempelvis både skum og gummi og i forskellige størrelser, så der er større tilpasningsmuligheder. Dette kan eksempelvis være Shure SE315 eller Jaybird X2.

On-ear hovedtelefoner

On-ear hovedtelefoner er ofte en god løsning hvis man ønsker en lækker lyd, men ikke ønsker store tunge hovedtelefoner. Hovedtelefonerne sidder på øret og har derfor også mindre kopper, ligeledes er selve hovedtelefonerne også typisk mindre. On-ear modeller er derfor typisk mere praktiske end over-ear. De har typisk også en medium isolering, da de aldrig opnår samme isolation som highend closedback over-ear modeller, men heller ikke er åbne grundet hovedtelefonerne sidder på øret. On-ear modeller har en rigtig fin komfort og passer de fleste ører. Ligeledes varmer de ikke lige så meget som over-ear modeller og man sveder derfor ikke af at bruge dem over længere perioder, da ørerne kan få luft.

Over-ear hovedtelefoner

Over-ear hovedtelefoner er den største type hovedtelefon man kan købe. Disse kan både være rigtig god, men også rigtig dårlige. Der er ekstrem stor forskel på disse modeller og derfor kan man sagtens finde anmeldelser der fortæller om en forfærdelig komfort ved over-ear modeller, men også omvendt. Typisk er over-ear modeller den mest diskuterede hovedtelefon type, da der er rigtig mange hovedtelefoner der er produceret som over-ear samt mange highend modeller også kommer som over-ear. De bliver derved stemplet som en benchmark for mange andre høretelefoner. Over-ear hovedtelefoner kan sagtens have den mest lækre komfort samt mest fantastiske lyd. De kan ligeledes fås med og uden noise isollation / cancellation. Den eneste ”ulempe” ved over-ear modellerne er at de fylder meget og er mere besværlige at have med rundt, sammenlignet med on-ear og in-ear modeller.

 


5. Typer af funktioner samt brug af høretelefoner

Når man skal købe nye høretelefoner er det værd at tænke over hvilke funktioner / features de forskellige modeller har. Den oplagte er naturligvis bluetooth (trådløs tilslutning) til de trådløse modeller, men der er også en række andre smarte funktioner som måske kan være nyttige til de behov eller ønsker man har til sine høretelefoner. Høretelefoner i dag kommer i mange forskellige former og har forskellig teknologi, nogle af de mest almindelige er eksempelvis indbygget mikrofon, trådløs tilslutning med bluetooth og noise cancellation. Det er vigtigt at undersøge hvilke funktioner man kunne være interesseret i at benytte, da mange af disse nyere teknologier er rigtig smarte og giver en lækker oplevelse. Dette er naturligvis en tillægsydelse til høretelefonerne og er ikke et must at ens høretelefoner skal være vandtætte, men det er eksempelvis rigtig smart hvis man har træningshøretelefoner der er vandtætte da dette herved kan klare sved og eventuel regn og fugt. Omvendt kan dette være mindre vigtigt på et par lækre hifi eller studio hovedtelefoner hvor det i højere grad er komfort og ekstrem lydpræcision der er i fokus. Typisk er alle disse funktioner tydeligt oplyst på produktbeskrivelserne, så de er svære at undgå og det burde derfor ikke være et problem, hvis man leder efter nogle specielle specifikationer. De mest populære og normale funktioner og features er bluetooth, mikrofon, noise cancellation, vandtæthed og app integration.


6. FAQ (Frequently Asked Questions)

Hovedtelefoner til 2.000 kr dobbelt så gode som nogle til 1.000 kr?

Svar: Ja det er de typisk, men afhænger selvfølgelig af hvilke 2 modeller der sammenlignes. Lydkilden er også utrolig vigtig hvis man begynder at sammenligne highend høretelefoner.

Hvad er forskellen på in-ear, on-ear og over-ear høretelefoner?

In-ear hovedtelefoner sidder inde i øret, on-ear hovedtelefoner sidder kopperne på øret og over-ear hovedtelefoner sidder kopperne udover ørerne. Læs mere om in-ear, on-ear og over-ear hovedtelefoner i kapitel 4.

Har trådløse høretelefoner dårligere lyd end høretelefoner med ledning?

Både ja og nej. Highend trådløse høretelefoner kan sagtens have lige så god lyd som høretelefoner med ledning, men billigere modeller kan typisk have lidt ringere lyd til prisen end høretelefoner med ledning.

Hvor lang tid holder et par trådløse høretelefoner batteri?

Typisk kan et par trådløse in-ear hovedtelefoner holde 4-10 timer og et par on-ear og over-ear kan holde op til 25-30 timer afhængig af model. Det tager typisk 3-4 timer oplade batterierne.


7. Konklusion

Der er mange forskellige hovedtelefoner at vælge imellem når man er på udkig efter lidt god lyd. Lige meget hvad man ønsker og ligegyldig budget, vil der altid være et mærke eller en model der passer netop ens egne behov. Det er derfor vigtigt at vide hvad forskellen er på de forskellige modeller, terminologier, trådløse eller ej. Når man har fastsat det budget man ønsker at bruge på et par nye hovedtelefoner, kan man herefter screene markedet for de mærker eller typer af hovedtelefoner man ønsker. Det er subjektivt om man prioriterer flot design, funktionalitet, det rigtige brand, ekstra features eller noget andet. Til sidst men ikke mindst er det vigtigt at det essentielle er i orden - at hovedtelefoner har en fantastisk lyd. Dette er trods alt formålet med at købe et par hovedtelefoner. Se Original Sound’s udvalg af highend hovedtelefoner her .


8. Sjove facts om musik og lyd - Vidste du at...?

- Hvis man hører musik imens man træner, kan dette øger ens fysiske styrke (kun få procent, men lidt har også ret)

- Din hjerterytme kan ændres afhængig af hvilken musik du hører

- Blomster kan gro hurtigere hvis de hører musik jævnligt

- Elvis Presley skrev ikke nogen af sine sange selv.

- Det musik man hører afspejler den måde man oplever og ser verden på.

- Verdens dyreste musikinstrument er en Stradivarius Violin, der koster cirka 93 mio. kr.

- Man bliver glad af at høre musik (dette sker da der bliver udløst dopamin i hjernen også kaldt belønningscenteret)

- Astronauten Chris Hadfield udgav i år 2015 det første album i verden der udelukkende er produceret i rummet.

- Cirka 1 ud af 1000 mennesker har ”perfect pitch”, altså evnen til at identificerer en given musiknote bare ved at høre denne 1 gang og uden nogen referencenode.

- Findland har flest heavymetal bands pr. indbygger i verden.
90% af alt musik der bliver downloaded bliver downloaded ulovligt.

- Når du hører musik forbedres dit immumforsvar

9. Terminologier

Hvad er ohm og impedans
Ohm som også tit bliver nævnt i henhold til impedans, er den enhed man måler i forhold til signalmodstand. I forhold til hovedtelefoner findes der mange forskellige modstandsniveauer alt fra 16 ohm til 600 ohm. 600 ohm hovedtelefoner har langt højere modstand fra signalkilden og er derfor langt mere krævende at køre. I praksis er 16 - 64 ohm normale høretelefoner man kan bruge til sin telefon/ computer og alt over 64 ohm er typisk til professionelt brug/ highend/ DJ’s /Producer og lignende.

Hvad er Noise cancellation & Noise isolation

Begge har samme formål, dog er noise cancellation en aktiv støjreduceringsfunktion sammenlignet med noise isolation. Noise cancellation bruger batterier og mikrofoner i høretelefoner til udelukke og isolere støj omkring dig, hvorimod noise isolation blot isolere lydoplevelsen gennem tykke puder og en lukket bagside. Grundlæggende isolere noise cacellation bedre, men dette er også en dyrere løsning.

Hvad er følsomhed

Følsomhed angiver hvor højt en given enhed/ højttaler eller hovedtelefon kan afspille ved brug af 1 watt, målt i decibel (dB). Decibel er blot en måleenhed i lydniveau, hvor 60 kan svare til den volumen man har i en dagligstue med snak og TV og 120 dB svarer til Orange Scene på Roskildefestivallen. En følsomhed på 95 dB betyder at en hovedtelefon eller højttaler kan afspille 95 dB ved kun 1 watt. En højere følsomhed giver derved typisk muligheden for at spille højere eller spille med samme lydniveau blot med mindre effekt.

Hvad er forvrængning

Forvrængning eller harmonisk forvrængning er den ”tilstand” der opstår hvis en højttaler eller hovedtelefon spiller et komprimeret format eller får for meget effekt, således at enhederne i hovedtelefonen eller højttaleren ikke kan følge med. Kan kender det typisk fra højttalere der ”skratter” når man skruer op, dette er forvrængningen. Dette lyder dårligt, men ødelægger også enhederne, så dette skal man altid undgå. Med hovedtelefoner måler man dette forvrængnings niveau i THF (total harmonisk forvrængning) og jo lavere denne er, desto bedre lyd opnår man. En forvrængning på under 0,1% er i den gode ende og mange høretelefoner hos Original Sound ligger også i dette niveau.

Hvad er en DAC eller A/C

Læs Original Sound’s komplette DAC / hovedtelefons forstærker guide her.